От 1 април 2014 г. всички тежкотоварни автомобили с общо тегло 12 т. или повече подлежат на таксуване. Пътните такси в Обединеното кралство трябва да бъдат платени в Интернет преди влизане в страната.

Винетките за един ден, седем дни, месец или година могат да бъдат платени с пълната карта UTA. Винетките могат да бъдат поръчани след 17 май 2014 г. на уебсайта на Norgate (оператор на пътна такса).

В допълнение, винетките могат да бъдат поръчани чрез уеб портала за фериботи, пунктове за обслужване и паркинги за камиони. Някои служители – така наречените „агенти“ – носят якета HGV Levy, в случай на въпроси, свържете се с тях.

Препоръчваме Ви да се регистрирате и да поръчате винетките чрез уеб портала, като изберете UTA картата като начин на плащане. Регистрираните потребители имат възможност да анулират или да поискат възстановяване на поръчаните, но неизползвани винетки (валидни само за 1 месец).

Тази винетка не трябва да се носи в превозното средство, тъй като електронните винетки се поръчват директно чрез онлайн система за пътни такси.

Цената на винетката зависи от: избрания период от време, вида на превозното средство, броя на осите и теглото.

Номерът на държавното превозно средство се проверява по електронен път. Контролът се извършва на фериботите. В случай на несъответствие (загуба на винетки, неверни данни), данните за превозното средство ще бъдат прехвърлени на съответните правоприлагащи органи. Наказание – £ 300 (около 360 EUR). Ако глобата не бъде платена, автомобилът ще бъде конфискуван, това може да доведе до редица проблеми за Вашата фирма (например забавяне на доставката на товара).