Република Беларус разполага с електронна система за таксуване – BelToll. Всички такси трябва да се заплащат по електронен път, т.е. използва се бордово устройство, което работи въз основа на микровълнова технология. Не е възможно да се заплати пътната такса с помощта на УТА карта.

UTA е първата и в момента единствена компания, която може да Ви предложи BelToll post-pay устройства (метод на последващо плащане).

Методът на последващо плащане (post-pay) е удобно решение, ако превозните Ви средства пътуват редовно до Беларус. Трябва само да поръчате устройството чрез UTA, а след потвърждение за получаване можете да го вземете в някой от сервизните пунктове на BelToll в Република Беларус.

Депозит за устройство – 50 €. Депозитът може да бъде възстановен, при връщане на устройството в техническо изправно състояние и без външни повреди.

ТОЛ таксите се събират за всички превозни средства, с изключение на:

  • превозни средства, регистрирани в страните от Митническия съюз (Беларус, Русия и Казахстан), а допустимата обща маса на превозното средство не надвишава 3,5 тона;
  • мотоциклети, регистрирани в Република Беларус;
  • камиони и специализирани автомобили;
  • линейки;
  • градски таксита;
  • спасителни / аварийни автомобили, репатраци, пътуващи до Беларус и други страни.

BelToll покрива около 1189 км платени пътища в страната.

ТОЛ таксата се изчислява въз основа на броя на осите на превозното средство, максимално допустимата маса на превозното средство и изминатото разстояние. Цената за километър зависи от категорията на автомобила.

Карта на пътни такси:
http://www.beltoll.by/index.php/en/beltoll-system/toll-roads/map-of-toll-roads